Vrij reizen

Binnen de Europese Unie (EU) kun je vrij reizen. Dat betekent dat je bij de grens tussen de meeste EU-landen vaak niet wordt gecontroleerd. Het is wel belangrijk dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Zoals een identiteitskaart of paspoort. Wanneer je reist naar of terugkomt van een land buiten het Schengengebied, moet je altijd een geldig paspoort laten zien. Het grootste deel van de EU valt onder het Schengengebied. Dat gebied bestaat uit 27 landen.

Reizigers op Schiphol

Een paar landen zijn geen EU-land, maar wel Schengenland. Dat zijn Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Met deze landen werkt de EU veel samen. Daarom kun je hier vrij naartoe reizen.

Grenscontrole binnen de EU

Er zijn twee landen die wel bij de EU horen, maar geen Schengenland zijn. Dat zijn Ierland en Cyprus. Daarom word je hier bij de grens alsnog gecontroleerd.

Sinds kort horen Bulgarije en Roemeniƫ ook bij het Schengengebied. Via de lucht- of zeegrenzen (zoals met het vliegtuig) kan je hier ook vrij naartoe reizen. Let op: ga je daar over de landgrens heen, bijvoorbeeld met de auto? Dan word je daar nu nog wel gecontroleerd.