Wat is Over Europa?

Wat is Over Europa?

Wat weet jij over de Europese Unie (EU)? En hoe denk jij over de inzet van Nederland in de EU? Dat zijn belangrijke vragen. Want de EU heeft invloed op het leven van alle Nederlanders. Daarom is er nu de informatiecampagne Over Europa. Het kabinet wil hiermee Nederlanders informatie geven: over de EU en de rol van Nederland in de EU. En met hen daarover in gesprek gaan.

Afspraken tussen Nederland en de EU

Nederland is deel van de EU. In de EU maakt Nederland afspraken met 26 andere landen. Daarom kun jij in deze landen bijvoorbeeld mobiel bellen en internetten zonder extra kosten. En vrij reizen, zonder controles aan de grenzen. Maar er worden nog veel meer afspraken gemaakt in de EU. Bijvoorbeeld over onderwerpen als voedsel, energie, klimaat, vrede en privacy. Onderwerpen die jou direct kunnen raken.

Europese samenwerking is ingewikkeld. Niet elk land heeft dezelfde mening. Daarom is over veel onderwerpen discussie. Bijvoorbeeld over klimaat, veiligheid of migratie. Om de Nederlandse plannen en afspraken in de EU te snappen, is kennis nodig: over de organisatie en de werking van de EU. En over de voordelen en nadelen hiervan.

Logo Over Europa

Informatie over de EU

Het kabinet vindt het belangrijk dat jij duidelijke informatie krijgt over de EU. En over de rol van ons land in de EU. Dat is het doel van de informatiecampagne Over Europa. Je kunt in korte video’s bijvoorbeeld zien hoe de EU geregeld is. Waarom er in de EU afspraken gemaakt worden. En welke rol Nederland daarin heeft.

De video’s laten ook zien welke invloed de EU heeft op jouw leven. En welke invloed nieuwe Europese plannen kunnen hebben. Dat kan meer zijn dan je misschien denkt. Daarom vindt het kabinet het belangrijk dat jij meer te weten komt over de rol van Nederland in de EU. 

In gesprek over de EU

Het kabinet wil ook weten hoe jij over de EU denkt. Want het kabinet maakt plannen en spreekt in de EU namens Nederland. En dus ook namens jou. Daarom wil de Rijksoverheid graag met jou in gesprek. Welke Europese onderwerpen vind jij belangrijk? Wat doet het kabinet met die onderwerpen in de EU en wat vind jij daarvan? Wat gaat er volgens jou goed en wat kan beter? Daarom zijn die gesprekken: om daarover te praten en naar elkaar te luisteren.

De gesprekken worden gehouden in alle twaalf provincies van Nederland. En online. Na de gesprekken worden alle onderwerpen en ideeën verzameld. Een verslag hiervan komt op deze website. Dit verslag wordt ook gedeeld met het parlement en de Nederlandse regering. Doe je mee?