“Met klimaatcrisis mag Europa wel wat daadkrachtiger zijn”

Manon (31) werkt in de geestelijke gezondheidszorg en woont met haar twee kinderen in Goes. Wat is haar mening over de toekomst van de Europese Unie?

Kijk op Europa: Manon

Voel jij je Europeaan?

“Ik identificeer me vooral met Nederland; hier ben ik geboren en opgegroeid. Ik voel me er veilig. Ik denk ook niet dat ik Nederland ooit zal verlaten. Toch voel ik me ook wel Europeaan. In het nieuws gaat het ook veel over Europa, waardoor je er automatisch veel van meekrijgt.”

Zijn er thema’s die volgens jou door Europa moeten worden opgepakt?

“Ik vind het best lastig daar iets over te zeggen. Ik volg het nieuws wel, maar zit verder niet erg in de politiek. Als het daar over gaat vind ik het best ingewikkeld. Ik vind wel dat de EU flink aan de slag mag met het klimaat. De afgelopen tijd ging het bijvoorbeeld over de watersnoodramp in Limburg, België en Duitsland. En over de bosbranden in het zuiden van Europa.”

"In Europa hebben we het beter dan veel andere delen van de wereld. Dus dan mag je ook wel wat extra bijdragen."

“Met de klimaatcrisis mogen ze in Europa dan wel wat daadkrachtiger zijn. Nederland is natuurlijk maar klein, dus ik denk dat je zo’n crisis Europa-breed moet aanpakken. Anders bereik je niks. En in Europa hebben we het beter dan veel andere delen van de wereld. Dus dan mag je ook wel wat extra bijdragen.”

Vind je dan bijvoorbeeld dat vliegen binnen de EU duurder moet worden om de klimaatdoelen te behalen?

“Ja, want vliegen binnen Europa kost nu echt heel weinig. We doen het vooral voor ons plezier, het mag van mij meer een luxe-ding worden. Het zorgt ook voor heel veel uitstoot van CO2. Het is nooit leuk als dingen duurder worden, maar we moeten ergens iets doen.”

Zijn er ook thema’s die juist niet Europees aangepakt moeten worden?

“Ik zou ook graag macht bij Nederland houden ja. Bijvoorbeeld dat we zelf kunnen bepalen hoe we met migratie omgaan. Ik gun het iedereen om in Nederland te komen wonen, zeker als mensen uit een onveilige situatie komen. Maar in Nederland hebben we bijvoorbeeld grote problemen op de woningmarkt. Daar heeft Europa niets mee te maken. Dan vind ik dat we zelf controle moeten hebben over het aantal mensen dat hierheen komt.”

Kijk op Europa

Met Kijk op Europa kun je tot 14 november laten weten wat jij belangrijk vindt voor Nederland binnen de EU. De toekomst van Europa is jouw toekomst.