Online dialoog over Europa is gesloten – hoe nu verder?

Sinds 1 september 2021 konden alle Nederlanders via Kijk op Europa hun mening geven over de Europese Unie (EU). Tot vandaag – 15 november. De lijnen zijn gesloten, maar we zijn nog niet klaar! Hoe nu verder?

Vrouw met logo Kijk op Europa, en tekst: Einde online dialoog. Wat gebeurt er met de resultaten?

Eerste resultaten van Kijk op Europa

Via Kijk op Europa konden Nederlanders op verschillende manieren hun mening delen over Europese thema’s. Door stellingen te swipen, vragenlijsten in te vullen en door mee te doen aan themadialogen online en op locatie. Zo ging bijvoorbeeld in Zoetermeer een groep Nederlanders in gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken.

Begin oktober werden de eerste resultaten van Kijk op Europa al bekendgemaakt. Nieuwsgierig hoe Nederlanders de toekomst van Europa voor zich zien? Bekijk alvast de eerste inzichten.

Hou de website van Kijk op Europa in de gaten, want in december 2021 en januari 2022 volgen tussenrapporten die uitleggen hoe Nederlanders denken over verschillende thema’s. In het voorjaar van 2022 verschijnt het eindrapport ‘Onze kijk op Europa’.

Wat gebeurt er met de eindresultaten?

Ruim 13.000 Nederlanders lieten de stem van ons land in Europa horen. Hun inbreng wordt verzameld in verschillende rapporten. Alle rapporten van Kijk op Europa worden ingebracht in de ‘plenaire vergaderingen’ van de Conferentie over de toekomst van Europa. Ook een diverse groep van burgers uit Nederland en andere landen doet daaraan mee. Voorafgaand aan de vergaderingen bespreken zij de belangrijkste thema’s in werkgroepen.

In de plenaire vergaderingen komen alle resultaten samen: de uitkomsten van de Nederlandse burgerdialoog Kijk op Europa, andere nationale burgerdialogen, Europese burgerpanels en de inbreng en initiatieven vanuit het EU-platform van de Conferentie. De conclusies en aanbevelingen van EU-burgers gaan naar het voorzitterschap van de Conferentie: het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Zij gebruiken de inbreng van alle EU-landen om toekomstplannen te maken voor Europa.

Ook voor de Nederlandse regering vormen de resultaten een waardevolle bijdrage voor het maken van nieuw EU-beleid.

Je kunt nog steeds op andere manieren meedoen

De Nederlandse burgerdialoog Kijk op Europa is afgelopen. Maar op de EU-website van de Conferentie kun je voorlopig nog meedenken over Europa. Dat kan op drie manieren:

  1. Deel jouw ideeën op het forum van de Conferentie, of ga met andere EU-inwoners in discussie over hun inbreng.
  2. Doe mee aan een evenement en praat over de toekomst van de EU. Deze evenementen worden door heel Europa georganiseerd.
  3. Organiseer zelf een evenement. Op de website van de Conferentie lees je hoe dat kan.

Wil je op de hoogte blijven?

Check regelmatig de resultatenpagina van Kijk op Europa, of volg ons op sociale media via @KijkopEuropa.