“Vrij verkeer van goederen en diensten blijft voor mij de kern”

Kevin (38) heeft vanwege zijn onderneming handelscontacten in heel Europa. Hoe kijkt hij naar de toekomst van Europa?

Kijk op Europa: Kevin

Voel jij je Europeaan?

“Ik voel me op verschillende vlakken best wel Europees, ook omdat mijn moeder Frans is. Je bent dan toch al wat breder georiënteerd. Sinds ik samen met mijn partner een eigen schoenenmerk heb, is dat nog veel meer geworden. We produceren in Portugal, met leer, textiel en andere componenten uit Italië, Spanje en Portugal zelf. En met onze webshop verkopen we door heel Europa. Dus ja, ik voel mezelf wel Europeaan.”

Zijn er thema’s die volgens jou door Europa moeten worden opgepakt?

“Vrij verkeer van goederen en diensten. Dat is een belangrijk uitgangspunt van de Europese Unie en blijft voor mij ook de kern. Na Brexit zien we hoeveel meer gedoe het is om in het Verenigd Koninkrijk te verkopen. Opeens hebben we weer te maken met iets als importheffingen. Wij hebben er met ons bedrijf ook bewust voor gekozen om binnen Europa te gaan produceren. Dan zijn je producten niet alleen dichtbij, je weet ook dat de arbeidsvoorwaarden in de fabriek goed zijn. De Europese standaarden liggen gewoon hoger. Voor arbeid, maar ook voor de kwaliteit van de producten.”

"Na Brexit zien we hoeveel meer gedoe het is om in het Verenigd Koninkrijk te verkopen."

“Als je Europees samenwerkt aan economische thema’s, kun je denk ik ook beter een vuist maken tegen andere wereldmachten. En sneller resultaat boeken. Kijk naar ontwikkeling van de coronavaccins; als we die alleen hadden moeten ontwikkelen of inkopen als Nederland, was het denk ik nooit zo snel gegaan.”

Vind je ook dat er iets beter kan bij de EU?

“Wat ik lastig vind aan de Europese Unie, is dat het stemmen vooral in Nederland gebeurt, op Nederlanders. Terwijl veel wetgeving in Brussel plaatsvindt. Wat mij betreft mogen we directer invloed hebben op Europees beleid. Ik denk wel dat ze in Europa best wel een idee hebben van wat er in de maatschappij speelt. Maar dat ze moeite hebben om daarnaar te handelen, omdat ze rekening moeten houden met zo veel meningen en landen. En je kunt niet direct stemmen op de beleidsmakers, die daardoor minder duidelijk verantwoording hoeven af te leggen. Het ontwikkelen van beleid gaat daardoor niet altijd even transparant. Dat zou ik wel graag veranderd willen zien.”

"Wat mij betreft mogen we directer invloed hebben op Europees beleid."

Kijk op Europa

Met Kijk op Europa kun je tot 14 november laten weten wat jij belangrijk vindt voor Nederland binnen de EU. De toekomst van Europa is jouw toekomst.