“Veel vluchtelingen in Europa zijn eenzaam. Ook daar zou de EU aandacht voor moeten hebben.”

Parviz (45) komt oorspronkelijk uit Iran. Na 2,5 jaar in een asielzoekerscentrum, woont hij nu alweer een aantal jaar in Warmond. Hoe kijkt hij als nieuwe Nederlander naar Europa?

Kijk op Europa: Parviz

Voel jij je Europeaan?

“Ik vind dit een hele lastige vraag. Mijn nationaliteit blijft Iraans, ook met een Nederlands paspoort. Maar ik wil de Nederlandse taal, cultuur en regels leren. Ik ben de Nederlandse regering en de Nederlandse mensen in mijn omgeving heel dankbaar. Daarnaast merk ik aan alles om me heen dat ik in Europa ben. Als ik bijvoorbeeld op tv naar voetbal kijk, zie ik de Europese competities. En als ik in mijn portemonnee kijk, dan zie ik euro’s. Ik voel me net zoveel Europeaan als Nederlander. Ook omdat vrienden van mij in andere Europese landen wonen en ik daar veel contact mee heb.”

Wat vind jij een belangrijk Europees thema?

“De aarde is ziek. We kunnen daar als Nederland alleen niet veel aan doen. Dat moet Europees, en eigenlijk nog breder worden aangepakt. Ik geloof bijvoorbeeld in de rol van onderwijs. Volgens mij wordt er in Europa van jongs af aan lesgegeven over goede zorg voor de natuur. Ik zou graag zien dat de EU haar kennis ook wereldwijd via voorlichting op scholen verspreidt. Zodat problemen opgelost worden waar ze ontstaan.”

"De aarde is ziek. We kunnen daar als Nederland alleen niet veel aan doen."

“Uiteindelijk zullen er hierdoor ook minder klimaatvluchtelingen naar de EU komen. Verder zou de EU meer moeten doen aan de afvalproblematiek. In Duitsland – en vanaf 2023 ook in Nederland – zit bijvoorbeeld al statiegeld op blikjes. Maar in supermarkten door heel Europa vind ik dat er nog veel te veel plastic gebruikt wordt.”

Wat kan de EU nog meer of beter doen?

“Ik heb natuurlijk persoonlijke ervaring met het vluchtelingenbeleid. Daardoor weet ik dat de regels voor vluchtelingen niet overal in de EU hetzelfde zijn. De procedure voor een verblijfsvergunning in Nederland duurt veel langer dan in de meeste EU-landen. Een vluchteling die ik ken in Duitsland had na een paar maanden vijf keer per week vijf uur Duitse les. Zelf kreeg ik na 2,5 jaar wachten twee keer per week twee uur Nederlandse les.”

"Waar in heel Europa meer aandacht voor zou mogen komen, is de geestelijke gezondheid."

“Andere dingen zijn juist weer beter geregeld in Nederland, zoals een zorgverzekering voor vluchtelingen. Waar in heel Europa meer aandacht voor zou mogen komen, is de geestelijke gezondheid. Niet alleen vluchtelingen, maar heel veel mensen in Europa zijn eenzaam. Ik zou graag zien dat men meer van elkaars achtergrond ziet en leert kennen. Kennis hebben van elkaars cultuur helpt bij het maken van contact.”

Kijk op Europa

Met Kijk op Europa kun je tot 14 november laten weten wat jij belangrijk vindt voor Nederland binnen de EU. De toekomst van Europa is jouw toekomst.